USD 34,29
EUR 37,23
ALTIN 2.991,21
BIST100 8.954

81 İlde Okul, Kantin ve Yemekhanelerde Gıda Güvenliği Denetimi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde gıda güvenliğini sağlamak amacıyla 81 ilde kapsamlı denetimlere başladı. Yaklaşık 23 bin okul, yurt ve etüt merkezindeki yemekhane ve kantinlerde gerçekleştirilecek olan denetimler, iki hafta sürecek ve 8 binden fazla gıda denetçisi sahada görev alacak.

18 Ekim 2024 | 11:59
Son Güncelleme:
81 İlde Okul, Kantin ve Yemekhanelerde Gıda Güvenliği Denetimi - Sayfa 1

Gıda Güvenliğini Sağlamak İçin Sıkı Denetimler

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı açıklamada, "Halk sağlığını tehdit eden gıda firmaları ve işletmelere geçit yok!" diyerek, gıda kalitesini düşürmek için insan sağlığına zararlı maddeler ekleyen firmaların titizlikle denetlendiğini belirtti. 

81 İlde Okul, Kantin ve Yemekhanelerde Gıda Güvenliği Denetimi - Sayfa 2

Bakanlık, bu denetimler kapsamında taklit veya taşşiş yapılan gıdalar ile sağlığı tehdit eden ürünlerin listelerini güncelleyerek, 17 Ekim tarihinde önemli değişiklikler yaptı.

81 İlde Okul, Kantin ve Yemekhanelerde Gıda Güvenliği Denetimi - Sayfa 3

Güncellenen "Taklit veya Taşşiş Yapılan Gıdalar" listesine 47 ürün eklenerek toplam ürün sayısı 662’ye çıkarıldı. Aynı zamanda, "Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar" listesine de 18 yeni ürün dahil edilerek bu sayı 101’e yükseldi. 

81 İlde Okul, Kantin ve Yemekhanelerde Gıda Güvenliği Denetimi - Sayfa 4

Tarım Bakanlığı, sucuk ve köfte harçlarında kanatlı et ve sakatat taşlıklarının tespit edilmesi, kaşar peynirlerinde yağ oranının düşük olması, bitkisel yağ kullanımı gibi ciddi hilelerin ortaya çıktığını açıkladı. Ayrıca, eritme peynirlerinde nişasta kullanımı, mantı harcında sakatatların bulunması ve pide harcında kalp gibi yasaklı maddelerin tespit edilmesi gibi ihlaller de denetimler sırasında belirlendi.