6G Geliyor mu? Geleceği Değiştirecek O Teknolojinin Avantajları!
5G teknolojisini hala deneyimleyemeyen ülkeler olsa da teknoloji uzmanları 6G yi tamamlıyor. Peki, nedir bu 6G? Ne kadar hızlı olacak? Ne zaman piyasaya sürülecek? Avantajları ve dezavantajları neler? İşte tüm detaylar..
6G Nedir?
6G, 5G teknolojisinden sonra gelen, 5G ağlarından daha yüksek frekansları kullanarak ve önemli ölçüde yüksek kapasite ve çok daha düşük gecikme süresi sağlayabilen ağ teknolojisidir.
6G’nin hedeflerinden biri, bir milisaniye iş hacminden 1.000 kat daha hızlı olan bir mikro saniyelik gecikmeli iletişimi desteklemektir. 6G ile birlikte teknoloji alanında çok büyük gelişmeler bekleniyor. Yapay zeka ile birlikte çalışan 6G'nin hesaplama altyapısı, bilgi işlemenin gerçekleşmesi için en iyi konumu kendi başına belirleyebilir; veri depolama, işleme ve paylaşma gibi özellikleri barındırabilir.
6G'nin 5G'ye Göre Avantajları Nelerdir?
6G'nin saniyede 1 terabayt (Tbps) hızı desteklemesi bekleniyor. Bu kapasite ve gecikme seviyesi eşi görülmemiş düzeyde olacak ve kablosuz iletişim, algılama ve görüntüleme alanlarında giderek daha yeni ve yenilikçi uygulamaları destekleyen yeteneklerin kapsamını genişletmekle birlikte, 5G uygulamalarının performansını genişletecektir. 6G'nin daha yüksek frekansları, önemli ölçüde daha iyi verim sağlamanın yanı sıra çok daha hızlı örnekleme hızı da sağlar. SUB-MM Wawe (bir milimetreden küçük dalga boyları) ve göreceli elektromanyetik soğurma oranlarını belirlemek için frekans seçiciliğinin kullanımının, kablosuz algılama teknolojisinde potansiyel olarak önemli ilerlemelere yol açması da bekleniyor.
Ek olarak, Çoklu Erişimli Uç Bilişim (MEC - Multi Access Edge Computing) 5G ağlarına eklenmesi dikkate alınması gereken bir gelişme olsa da MEC tüm 6G ağlarına yerleştirilecektir. Böylece 6G teknolojisi faaliyete geçtikçe yapay zeka (AI) yeteneklerine gelişmiş erişim dahil olmak üzere birçok potansiyel avantaj sağlayacaktır.
6G Nasıl Olacak?
6G kablosuz çözümlerinin, emilimi ölçmek ve frekansları buna göre ayarlamak için seçici olarak farklı frekansları kullanması mümkündür bunun sebebi ise, atomların ve moleküllerin karakteristik frekanslarda elektromanyetik radyasyon yaymasıdır. Aynı zamanda emisyon ve absorpsiyon frekansları herhangi bir madde için aynıdır. 6G, kamu güvenliği ve kritik varlık korumasında birçok hükümet ve endüstri çözümü için aşağıdakiler gibi büyük etkiler yaratacaktır;
Tehdit algılama
Sağlık izleme
Özellik ve yüz tanıma
Karar verme
Hava kalitesi ölçümleri
Gaz ve toksit algılama
6G’ye İhtiyacımız Var Mı?
Altıncı nesil hücresel kablosuz iletişim, derin öğrenme ve büyük veri analitiği de dahil olmak üzere bir dizi teknolojiyi, her zamankinden daha fazla verimle entegre edecek. 5G'nin piyasada yaygınlaşması, bu birleşmelerin çoğunun yolunu açacaktır.
Ultra güvenilir, düşük gecikmeli iletişim çözümleri için genel olarak verimlidir. Uç bilgi işlem dağıtma ihtiyacı, nesnelerin internetinde (IoT) makineden makineye iletişimi desteklediği gibi 6G için de önemli bir faktördür. Ayrıca, gelecekteki 6G çözümleri ile yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) arasında güçlü bir ilişki tespit edilmiştir. IoT cihaz verilerinin bir kısmı uç bilgi işlem kaynakları tarafından işlenirken, çoğunun daha merkezi HPC kaynakları tarafından işlenmesi gerekecektir.