USD 34,26
EUR 37,61
ALTIN 2.906,75
BIST100 8.960
5 kişiyi ölüme götüren servis kazası davasında mütalaa açıklandı - Sayfa 4

Tutuksuz sanıklar yasal şartlara aykırı davrandı
Mütalaada, tutuksuz sanıklar Hamza Ö., İbrahim A., Muammer A., Cihat Ö. ve Seyfettin D'nin yasal şartlara aykırı olarak servis taşımacılığı yaptıkları, okul müdürü Zafer Ali Y'nin de Milli Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği'nin 14. ve 15. maddeleri, Okul Servis Araçları Yönetmeliği'nin 6. ve 8. maddeleri ile Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin 34. ve 40. maddeleri, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 98/B-a-3. maddesi ve Karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yönetmeliği'nin 6. maddesine riayet etmediğinin bilirkişi raporlarıyla sabit olduğu da ifade edildi.
Sanıkların yasal hükümlülüklerini yerine getirmemeleri sebebiyle trafik kazasının meydana geldiğinin, bilirkişi raporunda da sanıkların "asli derecede" kusurlu olduklarının yer verildiği mütalaada, bu şekilde sanıkların dikkat ve özen yükümlülüğünü yerine getirmeyerek üzerlerine atılı suçu işledikleri ve sanıkların eylemlerinin "bilinçli taksir" kapsamında kaldığının değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
Mütalaada sanıkların, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme" suçundan 2 yıl 6'şar aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.
Mahkeme heyeti, Mehmet Ö'nün tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.