400 BİN KİŞİNİN BORCU SİLİNECEK
Önümüzdeki hafta TBMM'ye sunulacak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'yla ilişkili yasa teklifinde 2014 yılı borçları için af düzenlemesi hayata geçirilecek. Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre bu kapsamda 400 bin ödeme gücü bulunmayan vatandaşın 250 milyon TL'yi aşan borcu silinecek.
10 YILLIK BORÇ ERTELENECEK
Öte yandan aralık ayından çıkarılması beklenen Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle de geçim sıkıntısındaki milyonlarca vatandaşın 2015 yılından bugüne kadar olan milyarlarca TL'lik borçları bir yıl daha ertelenecek. Kulislerde konuşulanlara göre borç düğümünü çözecek kararnamenin aralık ayı içinde yayınlanması bekleniyor.
GSS BORCU NEDEN OLUR?
Çalışmayanların kendi primlerini dışarıdan ödemesi gerekiyor. Ödemediği taktirde her ay sigorta borcu çıkarılır. Gelir testi yaptırılmadığında da her ay ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3'ü tutarında GSS prim hesabına borç yazılır ve bu nedenle de GSS prim borcu birikir. Eğer GSS borcunun tamamı veya bir kısmı zamanında ödenmezse SGK icra veya haciz yoluyla borcu talep edebilir, ayrıca sağlık hizmetlerinden faydalanılamaz.
2015'TEN BERİ DEVAM EDEN UYGULAMA NE?
GSS kapsamındaki kişilere prim borçlarına bakılmaksızın 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren sağlık hizmeti sunuluyor. Bu imkân, 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı Kararları ile neredeyse her yıl tekrarlandı ve son olarak 7977 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile söz konusu uygulama 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatıldı. Böylece ödeme gücü bulunmayan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanması sağlandı.