USD 34,59
EUR 36,18
ALTIN 2.968,40
BIST100 9.639

300 Yıllık Gelenek: Mağaralarda Saklanan Tulum Peyniri ve Çökelek

Adıyaman'ın Gerger ilçesine bağlı Yeşilyurt köyünde, 300 yıllık bir gelenek olan tulum peyniri ve çökeleğin dağdaki mağaralarda saklanma yöntemi bu yıl da sürdürüldü. Keçi derisine bastırılan peynir ve çökelekler, 3 ay boyunca mağaralarda muhafaza edildikten sonra tüketilmeye başlanıyor.

14 Eylül 2024 | 19:00
Son Güncelleme:
300 Yıllık Gelenek: Mağaralarda Saklanan Tulum Peyniri ve Çökelek - Sayfa 1

Adıyaman'ın Gerger ilçesindeki Yeşilyurt köyünde, buzdolabının olmadığı dönemlerden kalan bir gelenek hala devam ediyor. Köylüler, hazırladıkları keçi derisine bastırılmış çökelek ve tulum peynirlerini, zorlu bir yolculuk sonunda Abacığ yaylasındaki mağaraların en derin noktalarında saklıyorlar.

300 Yıllık Gelenek: Mağaralarda Saklanan Tulum Peyniri ve Çökelek - Sayfa 2

Bu doğal saklama yöntemi, peynir ve çökeleklerin lezzetini artırıyor. Yaklaşık 3 ay boyunca mağaralarda muhafaza edilen bu ürünler, havaların soğumasıyla çıkarılarak tüketilmeye başlanıyor.

300 Yıllık Gelenek: Mağaralarda Saklanan Tulum Peyniri ve Çökelek - Sayfa 3

Yeşilyurt köyü sakinlerinden 72 yaşındaki Mehmet Ay, bu geleneğin dedelerinden miras kaldığını belirterek, "Bu mağarayı, dedemden babama, babamdan da bana, sürekli burayı kullanıyoruz. Mağara, doğal bir klima gibi. Burada 3 ay saklanan peynir ve çökelek, havadan kıvamını alıyor. Kimse kimsenin erzakına karışmıyor. 3 ay sonra kışın çıkarıp evimize götürüyoruz, kendi ihtiyacımız kadarını alıp yiyoruz, fazlasını satarak ekonomimize katkı sağlıyoruz" dedi.

300 Yıllık Gelenek: Mağaralarda Saklanan Tulum Peyniri ve Çökelek - Sayfa 4

Köylüler, 300 yıllık bu geleneği gelecek nesillere aktarmak istiyor. Yaklaşık 100 ailenin peynir ve çökeleklerini saklamak için kullandığı bu mağaralar, köyün kültürel mirasının önemli bir parçası olarak görülüyor.