Altın yatırım hizmetleri firması BullionVault’un araştırma direktörü Adrian Ash, "Yatırımcılar 2025’te altın ve gümüş konusunda iyimser çünkü jeopolitik ve hükümet borçları konusunda çok kötümserler" diyerek, altının riske karşı bir koruma olarak önemini vurguladı.
Gümüş fiyatlarının da yükselmesi bekleniyor. Bu artışın özellikle güneş enerjisi sektörü gibi endüstriyel taleplerin devam etmesi ve arzın sınırlı kalması nedeniyle gerçekleşeceği öngörülüyor. JPMorgan analistleri, hem gümüş hem de platinin güçlü temel taleplerle desteklendiğini ve 2025'in ilerleyen dönemlerinde daha güçlü bir performans sergileyebileceğini belirtti.
Küresel Faktörler ve Çin’in Etkisi
Çin’in emtia talebinde toparlanma yaratabilecek teşvik politikaları da altın ve diğer değerli metaller üzerindeki etkisini sürdürüyor. JPMorgan, ABD'nin artan ticaret gerilimleri ve ekonomik risklerin büyümesi durumunda altın fiyatlarının daha da yükselebileceğini öngörüyor.
Swiss Asia Capital CIO’su Juerg Kiener, gümüşün otomotivden yapay zeka ürünlerine kadar pek çok sektörde kritik bir yere sahip olduğunu ve askeri uygulamalarda da kullanıldığını belirtti. Ancak, MKS Pamp tarafından yayımlanan bir raporda, gümüşün küresel sanayi talebine bağlı olarak dalgalanabileceği ve bu durumun özellikle Trump dönemindeki gümrük vergilerinden etkilenebileceği ifade edildi.