USD 34,15
EUR 37,17
ALTIN 2.944,90
BIST100 9.019
2024’te gün yüzüne çıkarılan önemli eserler - Sayfa 7

Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda 3 bin 750 yıllık bir fayans silindir mühür toprak altından çıkarıldı. Mührün Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nın sonuna tarihlenen bir katmanda, yangın tabakası içerisinde keşfedildiği belirtiliyor.

2024’te gün yüzüne çıkarılan önemli eserler - Sayfa 8

Uşak’ın Ulubey ilçesindeki Blaundos Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait bir kadın heykeli keşfedildi. Ceres (Demeter) Tapınağı’nın batı kısmında gün yüzüne çıkarılan bu heykel, baş kısmı eksik olmasına rağmen dönemin sanat anlayışını yansıtan önemli bir örnek olarak değerlendiriliyor.

2024’te gün yüzüne çıkarılan önemli eserler - Sayfa 9

Kars’taki Ani Ören Yeri’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, Büyük Selçuklu Dönemi’ne tarihlenen önemli buluntulara ulaşıldı. Kazılar sırasında 1,5 metre yüksekliğinde sekiz konik küp içeren bir erzak deposu ile Orta Çağ mitolojisinde cenneti sembolize eden tavus kuşu motifli bir kase parçası gün yüzüne çıkarıldı.

2024’te gün yüzüne çıkarılan önemli eserler - Sayfa 10

Aydın’daki Aphrodisias Antik Kenti’nde Yunan mitolojisinin en güçlü tanrısı Zeus’a ait 66 santimetre yüksekliğinde mermer baş, gizli kaldığı yerden çıkarıldı. Yüzyıllar sonra keşfedilen bu değerli eser, Aphrodite Tapınağı’nın 50 metre batısında bulundu. MS 2 ila 3’üncü yüzyıla tarihlenen eser saç ve sakaldaki muhteşem işçilikle dikkat çekiyor.