Antalya’nın Kumluca ilçesi açıklarındaki arkeolojik kazılarda, Girit-Minos Uygarlığı’na ait 3 bin 600 yıllık bir tunç hançer bulundu. Bu nadir buluntunun üzerinde yer alan gümüş perçinler, dönemin zanaatkarlık becerilerini ve estetik anlayışını gözler önüne seriyor.
Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda 3 bin 750 yıllık bir fayans silindir mühür toprak altından çıkarıldı. Mührün Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nın sonuna tarihlenen bir katmanda, yangın tabakası içerisinde keşfedildiği belirtiliyor.
Uşak’ın Ulubey ilçesindeki Blaundos Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait bir kadın heykeli keşfedildi. Ceres (Demeter) Tapınağı’nın batı kısmında gün yüzüne çıkarılan bu heykel, baş kısmı eksik olmasına rağmen dönemin sanat anlayışını yansıtan önemli bir örnek olarak değerlendiriliyor.
Kars’taki Ani Ören Yeri’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, Büyük Selçuklu Dönemi’ne tarihlenen önemli buluntulara ulaşıldı. Kazılar sırasında 1,5 metre yüksekliğinde sekiz konik küp içeren bir erzak deposu ile Orta Çağ mitolojisinde cenneti sembolize eden tavus kuşu motifli bir kase parçası gün yüzüne çıkarıldı.