USD 34,60
EUR 36,59
ALTIN 2.934,97
BIST100 9.640

20 yılda tamamlandı, dünya kilitlendi!

Dünya, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı, Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini alması planlanan yeni nesil James Webb Uzay Teleskobu'nun fırlatılmasına kilitlendi.

20 yılda tamamlandı, dünya kilitlendi!
25 Aralık 2021 | 14:53
Son Güncelleme:

Dünyanın en büyük ve en güçlü teleskopunu geliştirmek neredeyse 20 yıl sürdü ve 10 milyar dolara mal oldu. Ancak sonunda beklenen gün geldi. Kısaca JWST olarak anılan James Webb Uzay Teleskobu'nun fırlatılması, hava şartları nedeniyle bir gün daha ertlenmişti. Fransız Guyanası'ndaki Kourou Uzay Üssü çevresindeki şiddetli rüzgarlarla ilgili endişeler, fırlatmanın en erken 25 Aralık Cumartesi günü yani bugün yapılacağı anlamına geliyor.

Tüm dünya NASA, ESA ve Kanada Uzay Ajansı işbirliğiyle geliştirilen bu uluslararası projeyle ilgili son gelişmelere kilitlendi. Dünyanın en büyük ve en güçlü teleskopu olan JWST'nin, evrenin ilk günleri hakkında daha fazla bilgi edinmelerine ve güneş sistemimizin dışındaki gezegenleri keşfetmelerine yardımcı olacağı umuluyor.

Kalkışın yerel saatle 09:20'de yani Türkiye saati ile 15.20'de olması hedefleniyor. Kontrolörlere Ariane'i havaya uçurmaları için yarım saatlik bir süre verilecek ancak bu sürenin başlangıcı hedeflenecek. Fırlatmayla ilgili tüm hazırlıklar tamamlandı ve ekipler son provalarını yaptı.

Hava koşullarının hala iyi görünmemesi halinde fırlatma 26 Aralık Pazar gününe ertelenecek.

HUBBLE'IN YERİNİ ALACAK

10 milyar dolarlık James Webb, Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini alacak.

Yeni gözlemevi, Evren'in daha derinliklerine bakmak ve 13,5 milyar yıldan fazla bir zaman öncesine giden olayları tespit etmek üzere tasarlandı.

Bilim insanları ayrıca, teleskobun üstün özelliklerini kullanarak uzak gezegenlerin atmosferlerini incelemeyi ve yaşam belirtileri aramayı umuyorlar.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) yöneticisi Bill Nelson, "Bu olağanüstü bir görev. Büyük hayaller kurduğumuzda neler başarabileceğimizin parlak bir örneği. Evreni ve içindeki yerimizi daha iyi anlamamızı sağlayacak" dedi.

Webb, NASA ile Avrupa (ESA) ve Kanada uzay ajansları (CSA) arasındaki bir ortaklığa dayanan bir proje.

Fırlatma sorumluluğunu üstlenen ESA, güvenilir Ariane 5 roketlerinden biriyle teleskobun yörüngeye çıkmasını sağlayacak.

Roket ve teleskopla ilgili hazırlıklar hafta sonu tamamlandı, gözlemevi Ariane'nin burun konisinin arkasına yerleştirildi.

Bu bölgedeki ortam dikkatle izleniyor ve sürekli olarak filtrelenmiş kuru hava ile temizleniyor.