USD 34,46
EUR 36,32
ALTIN 2.940,13
BIST100 9.032
150 yıllık  hat çalışması tarihi hamamda ziyaretcileri duygulandırıyor - Sayfa 4

Antikacıdan gelen eser, müzenin simgesi oldu
Müzede öne çıkan bir diğer eser ise balmumu heykelin önünde sergilenen ve "İnnemâ yahşa'llâhe min ibâdihi'l-ulemâ" (Fatır Suresi 28. Ayet) (Kulları içinden ancak alimler Allah'tan (gereğince) korkar) ayet-i kerimesini içeren çalışma. Tesadüfen bir antikacı tarafından müzeye getirilen bu eserin, yapılan incelemeler neticesinde Hattat Ali Vasfi Efendi'nin yaklaşık 150 yıl önce yazdığı orijinal bir eser olduğu anlaşıldı. Ali Yıldırım Sezer tarafından teslim alınan bu önemli eser müzeye konuldu.

150 yıllık  hat çalışması tarihi hamamda ziyaretcileri duygulandırıyor - Sayfa 5


"Müze yeni ancak bina tarihi"
Müzenin kuruluşunda emeği geçen tarih araştırmacısı Hüseyin Sert, Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer ve Hattat Mahmut Şahin'in Ali Vasfi İzmidî Hüsn-i Hat Müzesi'ni hayata geçirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti. Sultan Baba Hamamı'nın depremlerde ağır hasar aldığını söyleyen Sert, "Bu bina temelden tam anlamıyla restore edildi ve yenilendi. Alınan kararların ardından hamamın, hüsn-i hat müzesine çevrilmesine karar verildi. Müze yeni ancak bina tarihi" dedi.

150 yıllık  hat çalışması tarihi hamamda ziyaretcileri duygulandırıyor - Sayfa 6

"Yaklaşık 150 yıllık bir eser"
Müzede aralarında hüsn-i hat, ebru ve tezhip gibi çalışmaların bulunduğu 172 eserin sergilendiği bilgisini veren Sert, "Bu çalışmalar, geleneksel sanatlarımızın icrasıyla oluşturulmuş eserlerdir. Hepsi takdire şayan, sanatkarlarımızın emeklerini ortaya koyduğu çalışmalardır ancak bana göre en kıymetli eser, Ali Vasfi Efendi'nin kendi yazısıyla yaptığı eserdir. Eser, 'İnnemâ yahşa'llâhe min ibâdihi'l- ulemâ' şeklinde ayeti içeriyor. Bu eserin yaklaşık 150 yıllık bir tarihi var" dedi.

150 yıllık  hat çalışması tarihi hamamda ziyaretcileri duygulandırıyor - Sayfa 7

"Duygulanmamak mümkün mü"
Hüseyin Sert, eserin bir antikacı tarafından getirildiğini anlatarak sözlerine şöyle devam etti:
"Müze için kapsamlı bir medya çalışması yapılmıştı. Birçok görsel ve anlatım sosyal medyada paylaşıldı. Müze ile ilgili bir haberin alt kısmında, 'Ali Vasfi İzmidî Hüsn-i Hat Müzesi tamamen bağışlarla oluşturulmuştur. Bağış yapmak isteyenlerin eserleri kabul edilir' ifadesi yer alıyordu. Bir gün elinde eser bulunan biri gelip 'Elimde böyle bir eser var, Ali Vasfi Efendi'ye ait olabilir. İnceleyebilir misiniz?' dedi. Eseri inceledik ve Ali Vasfi Efendi'ye ait orijinal bir çalışma olduğu tespit edildi. Ali Vasfi Efendi'nin vefatından 11 yıl önce yazdığı bir eser. Müze açılırken onun ismine ait orijinal bir eserin gelmesi çok değerliydi. Tabloyu görünce çok duygulandım. Elinizdeki kağıt 150 yıl önce yazılmış. Üstelik Ali Vasfi Efendi, Peygamber Efendimizin (SAV) soyundan gelen Seyyid neslinden. Bu yüzden duygulanmamak mümkün mü?"