USD 34,08
EUR 38,03
ALTIN 2.836,73
BIST100 9.976

15 Temmuz Terör yöntemleri kullanılan bir işgal girişimi

15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü nedeniyle SUBÜ’nün düzenlediği konferansta konuşan SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş, 15 Temmuz’un terör yöntemleri kullanılarak yapılan bir işgal girişimi olduğunu söyledi.

15 Temmuz 2023 | 09:43
Son Güncelleme:
15 Temmuz Terör yöntemleri kullanılan bir işgal girişimi - Sayfa 1

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde (SUBÜ), 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü nedeniyle ‘Yedinci Yılında 15 Temmuz Özel Konferansı’ düzenlendi. Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş tarafından verilen konferans T2 Konferans Salonu’nda yoğun katılımla gerçekleştirildi.

15 Temmuz Terör yöntemleri kullanılan bir işgal girişimi - Sayfa 2

Konferansın açılış konuşmasını yaparak 1946’da çok partili hayata geçilmesinin ardından Türkiye’de demokrasinin gelişiminin sürekli akamete uğradığını ve bugünlere gelene kadar çeşitli badireler atlattığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, 1960 darbesinden 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine kadar kronolojik bir akış çizerek artık güçlü ve büyük Türkiye’nin geleceğinde darbelere ve millet iradesine ipotek konulmasına yer olmadığını söyledi. 

15 Temmuz Terör yöntemleri kullanılan bir işgal girişimi - Sayfa 3

Konferansa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Fuat Boz ve Prof. Dr. Oğuz Türkay’ın yanı sıra akademisyenler, bürokratlar ve öğrenciler de katıldı. Konferansın ardından soru-cevap bölümü gerçekleştirildi.

15 Temmuz Terör yöntemleri kullanılan bir işgal girişimi - Sayfa 4

Her darbede olduğu gibi 15 Temmuz’daki darbe girişiminin öncesinde de darbeye uygun ortamın oluşturulması için çalışmalar yapıldığını kaydeden SETA Siyaset Araştırmaları Direktörü Doç. Dr. Nebi Miş, “Amerika Birleşik Devletleri’nin eski başkanlarından Ronald Reagan’ın da danışmanlığını yapan Edward Luttwak, ilk olarak 1968 yılında yayımlanan ve daha sonra 15 Temmuz darbe girişiminden kısa süre önce yeni baskısını yayımladığı ‘Darbe: Pratik Bir El Kitabı’ isimli çalışmasında bir darbe için uygun zeminin nasıl hazırlanabileceğine yönelik görüşlerini dile getirmiştir. Darbe için hazırlanacak zeminin uygun şartlarından bir tanesi ekonomik açıdan bir güvensizlik ortamı oluşturmaktır. O dönemde kredi derecelendirme kuruluşlarının sebepsiz yere Türkiye’nin notunu düşürmesi buna örnek gösterilebilir. Luttwak’a göre darbelerin bir diğer yapı taşı ülke kurumlarının yıpratılması ve uluslararası siyasi arenada yargılanabilir hale getirilmesidir. Milli İstihbarat Teşkilatı tırlarına yönelik operasyonu ve Oslo görüşmelerinin sızdırılmasını bu çerçevede okuyabiliriz” diye konuştu.