1,5 Asırlık projeni gerçekleştirmek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a nasip oldu
1,5 asırlık mücadele sonunda, temeli 4 yıl önce atılan Taksim Camii’si bugün ibadete açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Taksim Camisi'ni bir süre önce yeniden ibadete açtığımız Ayasofya Cami-i Kebir'e verilen bir selam, İstanbul'un fethinin 568. yıl dönümüne bir hediye olarak görüyorum" dedi.
AÇILIŞ
Taksim'de temeli 4 yıl önce atılan ve 4 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği cami, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş kıldırdığı ilk cuma namazı ile ibadete açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı açılış töreninde cuma namazı sonrası Taksim Camii'ne Kur'an-ı Kerim hediye etti.
KEŞKE DİLİ OLSA DA BURALAR KONUŞSA
Açılışta yaptığı konuşmaya besmele ile başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taksim Camii’nin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Buralarda çok gezdik tozduk. Keşke dili olsa da buralar konuşsa. Buralarda çok dolaştık. Taksim Camii bizim dünyamızda farklı bir öneme sahipti. Caminin yerinde mescit bile yok, burada camii yapımına müsaade yok, adeta kümse gibi bir yerde gazeteler üzerinde müminler namazlarını eda etmeye çalışıyorlardı” dedi.
AYASOFYA’YA SELAM, İSTANBUL’UN FETHİ YILDÖNÜME HEDİYE
Caminin mimarisinin tarihi Beyoğlu’na uyumlu olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mühendisliği ile de sayılı eserler arasında yer alan camimizin sembol yerler arasındaki yerini şimdiden almıştır. Taksim Camii İstanbul’un en önemli sanat kültür merkezlerinden biri olacaktır. Taksim Cami, bir süre önce yeniden ibadete açtığımız Ayasofya Cami Kebir'ine verdiğimiz bir selam, İstanbul'un fethinin 568'inci yıldönümüne bir hediye olarak görüyorum. Bu vesileyle şehr-i İstanbul'u medeniyet mirasımıza katan Fatih Sultan Mehmed hanı bir daha yad ediyorum” dedi.
1,5 ASIRLIK MÜCADELE
Taksim Cami 1,5 asırlık bir mücadelenin ardından İstanbul'umuza kazandırıldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu meydanda bir cami inşa fikri 93 Harbi diye geçen Osmanlı-Rus Harbi yıllarına kadar uzanır. Ülkemizin Kurtuluş Savaşı yıllarında da yeniden gündeme gelmiştir. Bölgedeki pek çok kiliseye karşılık, sadece Ağa Cami'nin Taksim'e selam verdiğini gören Nazım Hikmet, bu tabloyu dizelere dökmüştür. Nazım’ı bile hüzünlendiren bu tabloya rağmen tek parti döneminde Ayasofya ve Bezm-i Alem Camileri müzeye çevrilerek milletimizde yeni yaralar açılmıştır. Demokrat Parti'nin iktidara gelmesiyle Taksim Cami arayışları hız kazanmıştır. Bu konuda somut adım atılamadan 27 Mayıs darbesi gerçekleşmiştir. 1965 yılında Süleyman Demirel, caminin inşası için arsanın devrini Vakıflar Müdürlüğüne sağlamıştır. Bu tahsis CHP'li belediyenin mahkemeye götürmesiyle durdurulmuştur. Bakanlar Kurulu kararı ise 12 Eylül darbecileri tarafından iptal edilmiştir. Rahmetli Özal'ın başbakanlığı döneminde Elmas ailesi kendisine başvurarak niyetlerini söylemişlerse de şartlar uygun olmadığını netice alamamışlardır” dedi.
‘DEVLETİMİZİ ZAYIFLATMAK İÇİN UĞRAŞANLARIN SONU YİNE HÜSRAN OLACAKTIR’
İBB Başkanlığına seçildiğinde verdiği sözlerden birisi de bu caminin inşasını gerçekleştirmek olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “28 Şubat ve sonrası gelişmeler nedeniyle bu sözümüzü yerine getiremedik. 2013 yılında tekrar harekete geçtiğimizde de karşımızda Gezi olaylarını bulduk. O teröristlerin karşımıza dikildiği zaman. Hızla bir eserimiz daha yükseliyor. O da Barbaros Bulvarı üzerinde Barbaros Hayrettin Paşa Cami'ni inşa ediyoruz. Onu da kısa zamanda bitireceğiz. Barbaros oradan Beşiktaş'a indi. Orası adeta mabedsiz beldedir. Camimizi yaparak orayı da mabedsiz olmaktan çıkaracağız. Milletimizin bin yıldır canı pahasına koruduğu vatanını parçalamak, devletini zayıflatmak için uğraşanların sonu yine hüsran olacaktır. Türkiye'nin sadece kendi sınırlarından ibaret olmadığının en büyük ispatı maruz kaldığı saldırılardır. Bu saldırıların hepsini de akamete uğratmayı başardık. Bundan sonra da aynı azim, kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Bozguna uğrattığımız her kirli atağın yerini yenisi alacaktır” ifadelerini kullandı.
MİLLETİMİZ 150 YILLIK HAYALİNE KAVUŞMUŞTUR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Taksim Cami önünden yankılanan sesin, ülkemiz üzerinde hesapları olan herkesi rahatsız ettiğinden şüpheniz olmasın. Taksim Camisi tüm dost ve kardeşlerinin umudu olan büyük ve güçlü Türkiye'nin doğuşunun işaretlerinden birisidir. Milletimiz 150 yıllık hayaline kavuşmuştur. Bu uzun mücadele döneminde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Diyanet işleri başkanı Ali Erbaş’ın dualar okumasıyla kurdele kesilerek cami resmen açıldı.